Pages

Feb 20, 2013

Window Masking

Level       : Intermediate
Duration : Ikut korang punya rajin. 

Okeh.. Aku tau ramai yg kantoi bila nak buat window lining... Ala yg cam getah kat tingkap keta tu la. Memang leceh & jenuh skit kerja dia... Aku pun kengkadang kantoi gak... tapi takpa... aku kasi basic camna nak buat... memula sekali bahan untuk memasak... 
Masking tape jenis cam tamiya, pisau, pembaris & gunting.
Ok... Boleh mulah dfah.. Masking tape tu korang lekatkan dulu atas cutting matt sbb senang nak potong ikut lebar mana nak pakai.... Sekarang sediakan kit korang yg nak buat tu.

Tambah kapsyen
Masking tape tu potong sehalus yg boleh anggaran 1mm gitu... ni kira nak senang nak lentukan ikut shape panel tingkap korang nanti....

masking tape yang dipotong dan dilekatkan pada panel tingkap.
So untuk memastikan masking tape tu lekat elok & tadak cat meresap bawah tape tu, gunakan cotton but atau cungkil gigi dan lurutkan pada masking tape tu untuk memastikan setiap ruang tertutup elok.
masking tape yg sudah dilurut dengan cotton but.
Dah semua bahagian dah cover tu, yang selebihnya tu baru cover ngan masking tape yg lagi besar atau cover dengan kertas putih atau tisu basah (yg tisu basah ni kena practice dulu baru bleh pakai)....

Dah cover semua tu, masa untuk cat plak... Cat pakai flat black atau silver klu nak nampak cam effect krom. Cara cat dia klu pakai spray tin dengan buat lapisan demi lapisan. klu pakai airbrush pun buat berlapis gak.. Buat lapisan nipis sebanyak 3 atau 4.... tujuan buat lapisan nipis ni berlapis adalah untuk mengelakkan terjadi cat meleleh ke tempat yg tak sepatutnya. Kalau pakau berus tu, tangan kena konsisten dan cat plak takleh terlalu cair atau terlalu pekat. Pakai berus kena sekali jer tarik dan pastikan cover dengan elok... Dah siap tu terus jer cabut masking tape tu slow2 ke arah luar sebab nak elakkan cat tertanggal plak.

Bila dah siap tu nampak la jadi kat bawah nih...

Ok.... Harap tutorial ni membantu sedikit camna nak buat nanti.... Selamat bermokit semua... :)


No comments:

Post a Comment